Vitajte na stránkach frízkeho koníka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Úvod do furry komunity

Prosím komentujte, rád vám odpoviem na vaše dotazy :)

Ja a moje malé furry tajomstvo

 

Čo je to vlastne furry ?

 

Slovo furry sa môže vzťahovať na osoby, ktoré majú radi zvieratá v istom zmysle. Furry fandom je komunita zložená z ľudí, ktorý sa zaujímajú o anthro ako sú umelecké diela a filozofie.  Furry fandom ne veľmi ťažké špecifikovať. Sú rôzne druhy. Týmto článok by som vás chcel aspoň tak trochu oboznámiť s týmto fandomom.

 

 Furry art

   Furry art je akékoľvek umelecké  dielo s antropomofními znakmi. (fanny zvieratá). Samotné slovo art znamená dielo či nejaký obrázok.

Morphic sú znaky pre zvieratá s ľudskými vlastnosťami .  Napr. Bugs Bunny je morphic charakteru Tom a Jerry,  v skutočnosti väčšina kreslených postavičiek sú antropomorfné. Konkrétne furry umenie skúma tieto pojmy v závažnejších mysleniach a rozširujúcim spôsobom.

   Furry fandom tiež zahŕňa šírenie komixov a grafík, tiež veľa Anime a Manga zahŕňa morphic znakov, jeden z najznámejší jenapríklad  Ramna  .

 

Furry a životný štýl

Furry opisuje správanie, ktoré zasahuje v záľube v umeleckých dielach, a veľkou láskou k zvieratám. Furrík má zvyčajne empatiu pre určité zvieratá všeobecne buď v RL (v reálnom svete) alebo VR (virtuálnej realite, na internete), vykazujú sa vlastnosťami zvieraťa. Znamená to že sa líšia od jednej osoby od druhej, od mobilných telefónov – napr. s mňukaním., k zdobeniu tela a falošných chrupom.

   čšina furríkov prijali svoju novú identitu, buď ako on-line alebo off, odkazujú  sa na seba ako člen zvieracieho druhu. Môže sa jednať o ktorýkoľvek druh zvieraťa ako je vydra, veverička alebo lev. Taktiež fiktívne bytosti ako drak a jednorožec, alebo hybridné napr. cabbit alebo catwolf.

  Všetok zahŕňajúci charakter furry znamená, že všetky typy sú akceptované. Čím viac extravagantná a sebavedomejší furrík môže svoj celý vzhľad mať podobný ako farbu tela, znázorňuje ako každé zviera, dokáže sa doň v cítiť. Niektorý chcú nosiť celotelové kostými (ako maskoti), niektorý jednoducho nosia obojok. Mnohí sa správajú výstredne a nemajú žiadne viditeľné ozdoby.

 

Furry alebo furry

Byť prítulný, rád sa objímať  a starostlivosť nie je niečo, čo všetci ľudia chcú, ale vo furry prostredí sa nájdu aj taký, pre ktorých je toto správanie ukludňujúce , vtedy majú pocit v že sa nachádzajú v bezpečnom prostredí. Je nepopierateľnou skutočnosťou, že hladkanie zvierat je liek na uvoľnenie, ale robí ľuďom radosť a pokoj. Väčšina ľudí si nemyslí na podobné príjemné veci alebo na iné ľudské bytosti, ale furry fandom  zahŕňa úplne všetko a je veľmi prítulné prostredie. Kým spíte v skupine, alebo sa túlite, výsledná kolekcia sa nazýva furpile.

Internet

Možno všeobecne povedať, že internet je hlavným katalyzátorom  časnej popularite furry a že bez nej by to bolo ťažké pre furríkov sa stretáva každý okrem určitých skupín, ako  Anime fandom. Na internete je k dispozícii pre furríkov to talk aby si navznájom mohli vymieňať art, poviedky, filozofiu a drby.

   Zďaleka najväčší a najznámejší online   stránka je furryMUCK, ktorá je v textovom prostredí. Takmer všetci hráči furryMuck-u majú svoju rolu morphic, sú to vlastne oni, ale s vlastnosťami zvieraťa.

Stretávanie sa

   Furríci sa veľmi radi stretávajú. Buď sa schádzajú na menších miestnych zrazoch, tie sa nazývajú meete, ale raz za rok alebo niekoľko krát do roka sa konajú veľké buď národné a niekedy medzinárodné stretnutia, tie majú názov con-y.

   Najznámejšie sú v USA, najväčší z nich je ConFurence v Kalifornii, Antrhocon a potom menšie zrazy. Tu v Európe sú najznámejšie Euroference, posledné dva roky sa konajú v Nemecku, čo je medzinárodný európsky con. Menšie con-y sú napríklad v Českej republike Česfur pre českých a slovenských furríkov.

 

   Niektoré typy furríkov

Fanboys – je to komická a umelecká skupina fanúšikov, ktorý vyrábajú antropomofrné diela, ako science fiction žánrov, niektorý majú hlboké vedomosti z furry komiksov, znaky, umelcov a umeleckých diel

Furry Lifestylers – sú sociálny, väčšinou sú to mladý furríci, ktorým cieľom je furry fundom je viac sústredené okolo v spoločnosti ako umelecké dielo, ktorých správanie je znateľné (nosenie  uší a chvostou.)

 

Tak na záver

   Charakterizovať furry komunite je veľmi zložité, niekedy až nemožné. Skladá sa z veľkého množstva častí, ktoré spadajú do seba ale aj vzájomne sa oddeľujú. Furríci chápu svoj fandom ako súčasť svojho ja, niektorý sa dozvedia že k ním patria ešte v mladosti, a veľa krát sa stáva že človek o tom nevie.

   Furry komunite je veľmi členitá, ja vždy hovorím „koľko furríkov toľko názorov“, každý chápe fandom úplne inak a podľa toho chová. Ale jedno majú spoločné. Každý má svoje vnútorné zviera, akýsi totem podľa ktorého žije a už len na ňom závisí ako sa prejaví v spoločnosti. Preto nie je dobre niekoho odsudzovať vopred pokiaľ ho nepoznáte, i keď je veľmi výstredný alebo sa chová úplne inak ako bežný človek. Tí ktorý si práve prečítali tento úvod do sveta furry komunity určite ostali prekvapený a zaskočený. Možno sa niektorú našli a radi sa pripojili k furry fandomu.

   Ďakujem že ste venovali aspoň malú chvíľu z vášho nabitého času a želám vám šťastný deň.

Takže niekedy znova uvidíme – packy, hugs J

 

Pripravil a zostavil: anhorse, váš neposedný koník

Zdroj: furafinity.com, furry.cz

Informácie na koniec: Článok ešte nie je kompletný. Edit článku bude ešte tento týždeň, kde sa dozviete čo je vlastne fursuit a iné záležitosti nášho fandomu


Ja a moje malé furry tajomstvo - články o furry komunite | stály odkaz

Komentáre

  1. Túlavý koník,
    myslíš , že by aj aj kentaurus a hatatidla sem spadali?
    publikované: 03.06.2009 13:13:24 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. odpoveď : vasiliasa26
    keďže som furrík už nejaký rok, tak ti obpoviem: do furry zaraďujeme všetky mýtické tvory ako sú jednorožce, kentaury, draci apod. Ale záleží či ich máš len rada napr. kentaura tak to nieje furry, furríci moju svoje zviera, to sa nazýva fursona, to nie je mať len rád, či kresliť, to je niečo ako totem, čo kedysi používali indiáni, v strednej Amerike. Ak si predstavuješ že si zrovna ten tvor, a máš podobné vlastnosti či rovnaké, potom sa môžeš prirovnať k furríkov, či skorej už k nim patrí. Ako som hore písal furry fandom je veľmi široký pojem, ak chceš viac informácii o slovenských furríkov a furry fandomu, napíš mi e-mail. inak by som nerád tu všetko rozpisoval na blogu, najlpešie je to vždy medzi "štvormi očami". Čakám na tvoju odpoveď.
    publikované: 03.06.2009 22:38:04 | autor: alcor/koník (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014