Vitajte na stránkach frízkeho koníka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo je to vlastne fursuit ?

Na vaše názory som prichystaný odpovedať na váš e-mail.

Fursuity

 

Sú to zvieracie kostýmy spojované s furry fandomom. Pod toto označenie spadá všetko od obyčajných uší a tlapiek až po kompletné kostýmy na celé telo, ktoré môžu byť chladené vetráčikom na batériu. Podobne ako u kostýmov maskota, umožňujú užívateľovi prijať inú osobnosť.  Ich majitelia, známy ako fursuiteri, za ne utratia od niekoľko sto do niekoľkých desiatok tisíc korún, v závislosti od návrhu a použitých materiálov. Tieto kostýmy sú pravidelne k predaju na niektorých väčších zrazoch (convestions), alebo je ich možné objednať na internete. Mnohý fandovia  si ich však vyrábajú sami s pomocou návodov z internetu, či rád od iných fursuiterov.  Termín fursuit sa môže vzťahovať na zvieracie kostýmy všeobecne ako protiklad ľudom, či neživým plyšovým hračkám. Nosenie fursuitu sa anglicky označuje ako fursuiting.

Typy fursuitov

Štandardný fursuit je na celé telo a skladá sa z hlavy, predných tláp (ruky), zadných tláp (nohy, nohavice) a trupom s pripojeným chvostom, ktorý je v niektorých prípadoch pripojený priamo na telo fursuitera pomocou diery v kostýme.

Časť kostýmu je riešená ako kombinéza. Súčasťou môžu byť špeciálne vycpávky, ktoré im dávajú špeciálny žiadaný tvar.

Čiastočný suit, alebo inak polo-suit, sa skladá zo všetkých súčastí okrem trupu. To umožňuje fursuiterovi nosiť klasické oblečenie, ktoré kryje okraj tláp, masky a chvostu. U tohto suitu je chvost obyčajne pripevnený k opasku a tlapky sú až k ramenám.

Nedávno bol vytvorený typ suitu, tzv.  tri štvrťoví, ktorý sa skladá z hlavy,  ruky a nohavíc, ktoré sú upravené tak, aby vyzerali ako nohy, chvost vybraného zvieraťa, ktoré fungujú pre postavy nosiace len tričká.

 

Dôvody  pre nosenie fursuitu:

Práca, alebo charita :

Mnohý furry fandov nosia kostýmy ako súčasť svojej práce, alebo sa snažia pritiahnuť pozornosť ku charitatívnym akciám. Toto môže zahrňovať maskoty, i keď maskoty nemôžeme vždy pokladať za fursuit a rovnako tak nie všetci ľudia v kostýmoch sú furríci. Veľa fursuiterov majú zmluvu agentúrami za účelom prezentácie postavy, zatiaľ iný si na tú či onú udalosť prinesú svoje vlastné kreácie. V severnej Amerike existuje niekoľko skupín fursuiterov dobrovoľníkov, ktorý sa zaujímajú o vystupovanie na charitatívnych  alebo sociálnych akcií.

 

Zrazy, výstavy

Iný furríci radi nosia fursuity na zrazoch (conoch), výstavách. Často sú to suity postavy, ktorá je fursuiterovou fursonou, teda jeho furry ja, a ide tak vlastne o spôsob roleplaye. Fursuiter sa teda považuje sám seba za postavu, ktorú si predstavuje. Títo fursuiteri rovnako nosia suit na malých neformálnych stretnutiach furríkov z blízkeho okolia. Niektorý si vyžadujú zvolenie k hraní pred obchodom na ulici, zatiaľ iný radi nosia suit v rušných priestoroch, ako napríklad v obchodných domoch.

Hranie role (roleplay)

Niektorý LARPery si tvoria prepracované kostýmy svojich postáv. Polovičný suit si vytvárajú predovšetkým hráči „hra na hrdinov“  (RPG – Role Playing Games), i keďže niektorý môžu nosiť plný suit.

Sexualita

Časť furry fandomu považuje fursuit i za sexuálny objekt. Zlomok vyrábaných fursuitov je určená k tejto aktivite. Súčasťou niektoré sú precízne stvárnené sexuálne náležitosti, zatiaľ čo iný fursuiteri si do bežného suitu robia jeden alebo dva otvory sami.

Spiritualita

Niektorý ľudia (najviac dlaci a „otherkin“) nosia suit, aby sa najviac zblížili zo svojím vnútorným zvieraťom. Veľká väčšina sa pri ich výrobe snažia, aby suit vyzeral čo najviac reálne.

 

Výroba

Fursuity môžu byť vyrobené z veľkého množstva rôznych materiálov, avšak väčšina z nich je tvorená umelou srsťou, molitanom, pslťou a rôznymi typov plastov.  Faktory, ktoré je pri výrobe upraviť sú:
- aký typ a farbu srsti treba použi
ť

-          Otvor, ktorý slúži na pozeranie  (tlama, oči, krk)

-          Prítomnosť vycpávok

-          Prítomnosť animatroniky (pohyblivý chvost, uči, oči)

-          Návrh vzoru a tieňovanie srsti (airbruschhing)

-          Použitie make – upu

 

Údržba

Niektorý fursuiteri sprejujú svoje kostýmy anti-bakteriálnimi prípravkami po každom použití. Obyčajne sa používajú prípravky hubiace baktérie, než prípravky, ktoré en prekryjú zápach. V dobe skladovania je možné použiť  na jemné látky, alebo krabičku s jedlou sódou či cilicagelem absolvujúci vlhkosť. Suity sú pravidelné česané tak, aby neprišlo k vytrhávaní srsti.

 

Zdroj: http://cs.wikifur.com/

Preložil a pripravil: anhorse

 

Text z pôvodnej stránky a jazyka bol použitý len na informacnú cinost, nie za úcelom zisku. Preto boli použité len urcité pasáže.


Ja a moje malé furry tajomstvo - články o furry komunite | stály odkaz

Komentáre

  1. Alcore,
    zaujímavý informace, přečetl sem to jednim dechem.
    publikované: 07.06.2009 11:41:28 | autor: Milan (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014